31.10.2016

Kuulumisia robokursseilta

Robokurssit ovat täydessä vauhdissa ja opiskelijat ovat harjoitelleet jo kolmen viikon ajan virtapiirien tekemistä ja ohjelmointia. Jokaisella opiskelijalla on oma setti (esiteltiin edellisessä postauksessa) ja tietokone, johon on asennettu Arduino IDE (Integrated Development Environment eli ohjelmointiympäristö) ja ArduBlock. ArduBlock on visuaalinen ohjelmointityökalu ja mahdollistaa siten ehkä hieman matalamman kynnyksen lähestymisen Arduino-ohjelmointiin.
Ohjelmointia ArduBlockilla
Samaa koodia ArduinoIDE:ssä

Opiskelijat ovat alkukurssilla tutustuneet eri komponenttien toimintaan ja harjoitelleet ohjaamaan rakentamiensa virtapiirien toimintaa ohjelmoimalla. Ledejä on käytetty liikennevaloina ja painonapeilla on laitettu ledejä päälle ja pois. Ledin vilkkumisnopeutta on säädetty potentiometrin kanssa ja kirkkautta valovastuksella (LDR). Piezoa käytettiin varashälyttimessä ja etäisyyssensorin toiminta tuli tutuksi Theremin-soittimessa. Seuraavaksi tutustumisvuorossa ovat servot ja suunnitelmissa on yksinkertainen piirtorobotti ja tietysti myös auto.

Ohjelmointia on tehty pääasiassa ArduBlockilla, mutta muutamien töiden yhteydessä on tutustuttu myös tekstimuotoiseen ohjelmointiin ArduinoIDE:ssä. Kurssin lopussa tehdään vielä hieman suurempi vähintään kahden viikon harjoitustyö, jonka aihepiirin voi melko pitkälti valita itse oman mielenkiinnon mukaan. Käytettävissä oleva aika asettaa toki omat rajoitteensa työn laajuuteen, mutta opiskelija voi innostuessaan jatkaa vielä kurssin jälkeenkin oman harjoitustyönsä kehittämistä.

Tunnelma on vaihdellut syvästä keskittymisestä onnistumisen riemun purkauksiin. Oman innostumisen ja pienen rohkaisun siivittäminä alkupuolen harkkatöitäkin kehiteltiin eteenpäin. Esimerkiksi liikennevaloja tuli sekä autoille että jalankulkijoille, ja piezoa testailtiin rakentamalla kosketinsoitin painonapeista.

Mehackitin kurssimateriaali on mahdollistanut yksilöllisen etenemistahdin ja se sopii loistavasti robokurssille, jossa osalle oppilaista asiat ovat jo entuudestaan osittain tuttuja. Materiaali soveltuu myös erinomaisesti sellaisille opiskelijoille, jotka haluavat käyttää enemmän aikaa perusasioiden omaksumiseen.
Robolukiolaisia projektisuunnittelija Teija Laihon kanssa Vantaan ICT-Ratkaisu '16 -päivillä Lumon lukiossa. 
- Tiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti